To ciasto z kruszonką zawsze pachnie świętami. Musisz poznać mój sekret idealnej drożdżówki

Dodano:
Ciasto drożdżowe z cynamonem i rodzynkami Źródło: Shutterstock / PawelKacperek
Aromatyczne ciasto drożdżowe z kruszonką to doskonały pomysł na świąteczne, słodkie śniadanie, lekką przekąskę do kawy i herbaty oraz podwieczorek. Jego zapach i smak kojarzą mi się z domowym ciepłem. Co roku piekę tę drożdżówkę na Boże Narodzenie.

Przygotowanie aromatycznej drożdżówki wymaga nieco pracy, ale warto się poświęcić, bo jej smak w pełni wynagradza czas spędzony w kuchni. Połączenie puszystego ciasta drożdżowego, słodkich rodzynek, cynamonu oraz chrupiącej kruszonki bije na głowę sklepowe chałki i słodkie bułki z kruszonką.

Ciasto drożdżowe z mojego przepisu z pewnością zachwyci twoich bliskich i sprawi, że świąteczne śniadanie będzie wyjątkowe. Domowa drożdżówka z aromatycznymi dodatkami wychodzi lekka, puszysta, rozpływa się w ustach i znika do ostatniego okruszka, zanim się obejrzę. Dodatkową zaletą tego wypieku jest długo unoszący się w domu, przepiękny zapach świąt.

Co zrobić, by ciasto drożdżowe ładnie wyrosło

Aby ciasto na domową drożdżówkę pięknie wyrosło i po upieczeniu było delikatne, a nie zbite, musi zostać przygotowane zgodnie z kilkoma zasadami.

Po pierwsze i najważniejsze – kluczowy wpływ na smak i konsystencję wypieków z ciasta drożdżowego ma temperatura składników. Zarówno suche, jak i mokre składniki nie mogą być zimne. Składniki ciasta drożdżowego nie mogą być też zbyt ciepłe. Mąka, drożdże i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko lub woda oraz roztopione masło powinny być letnie. Jeżeli składniki będą miały temperaturę powyżej 40 stopni Celsjusza, to ciasto nie wyrośnie.

Równie ważne jest dokładne wyrobienie ciasta oraz temperatura otoczenia, w którym wyrasta. Wyrabiam ciasto drożdżowe ręcznie przez 15-20 minut, a mikserem przez 10-12 minut. Idealnie wyrobione ciasto drożdżowe jest miękkie, elastyczne i ma jednolitą konsystencję. Miskę z ciastem ustawiam w miejscu, w którym nie ma przeciągów. W sezonie zimowym do wyrastania ciasta drożdżowego używam piekarnika (piekarnik nagrzewam do temperatury 25 stopni Celsjusza, a następnie wyłączam i wkładam przykrytą miskę z ciastem).

Wyrośnięte ciasto trzeba odpowietrzyć. Robię to, ugniatając je dłońmi. Staram się przygotować ciasto drożdżowe do pieczenia jak najszybciej, żeby nie było narażone na nagłe zmiany temperatury.

Wskazówka: często popełnianym błędem, który powoduje, że ciasto drożdżowe się nie udaje, jest użycie drożdży, których termin przydatności do spożycia zbliża się ku końcowi.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z cynamonem i rodzynkami?

Jeżeli będziesz przestrzegać powyższych zasad przygotowania ciasta drożdżowego, to bez problemu upieczesz pyszne ciasto z cynamonem, rodzynkami i kruszonką oraz wiele innych wypieków. Do świątecznej drożdżówki wybieram masło o zawartości tłuszczu 82%, mleko pełnotłuste i mąkę pszenną typ 550, która świetnie sprawdza się w przypadku słodkich i wytrawnych wypieków z ciasta drożdżowego.

Przygotowuję rozczyn ze świeżych drożdży, które możesz zastąpić drożdżami suszonymi (postępuj zgodnie z poniższym przepisem i zrób rozczyn z dodatkiem drożdży suchych, pomijając ucieranie z cukrem). Smak drożdżowego wypieku wzbogacam cukrem trzcinowym (możesz zastąpić go białym cukrem lub miodem), ekstraktem waniliowym, soczystymi rodzynkami sułtańskimi oraz świeżą laską cynamonu, którą ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do dekoracji robię klasyczną kruszonkę z mąki, cukru i masła, do której dodaję odrobinę cynamonu.

Ciasto drożdżowe z cynamonem i rodzynkami piekę w dwóch formach keksówkach o wymiarach 30 x 12 cm. Możesz również upiec uformowane ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika.

Przepis: Ciasto drożdżowe z cynamonem i rodzynkami

Aromatyczne ciasto drożdżowe z kruszonką to zapach i smak znany z dzieciństwa.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 godz. 25 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
295 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 średnie żółtka
  • 1 całe jajko
  • 100 g masła
  • 125 ml letniego mleka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • sól

Na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru trzcinowego lub białego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 całe jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie rozczynuDrożdże utrzyj z 1 łyżką cukru. Dodaj 2 łyżki mąki oraz letnie mleko. Wymieszaj, przykryj ściereczką lub talerzykiem i pozostaw na 15 minut w cieple. Drożdże powinny w tym czasie zacząć pracować. Rozczyn jest gotowy, gdy się spieni.
  2. Przygotowanie pozostałych składników ciastaMasło roztop w rondelku na gazie i pozostaw do ostygnięcia. Mąkę pszenną przesiej do dużej miski, dodaj szczyptę soli, cynamon i wymieszaj. Żółtka i całe jajko ubij z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną, puszystą masę. Rodzynki zalej letnią wodą i pozostaw do napęcznienia, a następnie odsącz na sitku i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Jajko do posmarowania ciasta roztrzep i pozostaw w miseczce, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.
  3. Łączenie składnikówDo miski z suchymi składnikami dodaj ubite jajka oraz spieniony rozczyn. Mieszaj łyżką, aż składniki się połączą, a następnie wyrób jednolite ciasto. Gdy ciasto przestanie kleić się do miski, dodaj roztopione masło i wyrabiaj, aż składniki się połączą.
  4. Wyrastanie ciastaZ ciasta drożdżowego uformuj kulę, przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Dodanie rodzynek i formowaniePodziel kulę ciasta na 6 równych kawałków i z każdego uformuj wałek. Do każdej porcji ciasta dodaj kilka rodzynek (wciśnij je w uformowane wałki). Zapleć dwa warkocze. Przełóż zaplecione drożdżówki do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Porada: z ciasta możesz również uformować okrągłe lub podłużna bułeczki i ułożyć je jedna obok drugiej w dużej blaszce do pieczenia ciasta.
  6. Przygotowanie kruszonkiW misce wymieszaj mąkę z cukrem i cynamonem, dodaj pokrojone na kawałki masło i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
  7. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw formy i piecz około 40 minut – do zrumienienia.

Gotowe ciasto z cynamonem i rodzynkami wystudź na kratce.

Jak podawać ciasto drożdżowe z cynamonem i rodzynkami?

Ciasto drożdżowe z cynamonem i rodzynkami wyśmienicie smakuje letnie oraz po całkowitym wystudzeniu. Na śniadanie i podwieczorek podaję je posmarowane masłem, miodem lub dżemem z ciepłym mlekiem bądź kakao. Do kawy i herbaty podaję drożdżówkę bez dodatków.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...